צועדים עם הווטרנים
במאי 1945 זה סוף-סוף קרה: בעלות הברית הכניעו את גרמניה הנאצית ומלחמת העולם השנייה הגיעה לסופה. בברית המועצות קבעו את יום הניצחון ב-9 במאי. מנהיגים התחלפו, המשטר הקומוניסטי נפל, ברית המועצות התפרקה והפכה לחבר המדינות העצמאיות, אך יום הניצחון שמר על מעמדו ומצוין באופן רשמי גם בחבר המדינות וגם מחוץ לו. ותיקי המלחמה מכונים וטרנים.
ההקמה של מדינת ישראל התאפשרה במידה רבה בזכות אותו ניצחון על משטר הרשע ששם לעצמו למטרה להשמיד את העם היהודי, “ואנחנו מדברים על החשיבות של זה עם התלמידים כשאנחנו מגיעים לנושא של הקמת המדינה”, אומרת בלה אייסמן, מורה בכיתות ההכנה לגיור של נתיב. “לא מעט מהתלמידים הם נכדים או נינים של לוחמים ולוחמות נגד הנאצים”.
בלה, שגם אביה שירת בצבא האדום במלחמת העולם השנייה, נוהגת ללמד על המסורת היהודית במועדון וטרנים בקריית מוצקין. “כל הווטרנים הם כבר אנשים מאוד מבוגרים. רובם לא ממש מכירים את היהדות, רק זוכרים: סבתא שלי עשתה ככה, סבא שלי עשה ככה… אבל הם מגלים עניין רב במנהגים ובהיסטוריה היהודיים. אני מאוד נהנית מהמפגשים איתם”.
למרות גילם המתקדם, מדי שנה בסמוך ל-9 במאי מוציאים הווטרנים את המדים הישנים מהארון ואת המדליות מהמגירה ומקיימים בערים שונות בארץ את המצעד המסורתי של יום הניצחון. אליהם מצטרפים בני משפחה – מבוגרים, צעירים, ילדים ותינוקות – וגם קרוביהם של לוחמים שכבר אינם בחיים, אבל גבורתם לא נשכחת. יצאנו ללוות מצעד וטרנים שהתקיים ביום שישי האחרון בחיפה. אתם מוזמנים להצטרף לשורות דרך התמונות. צילומים: אדוארד קפרוב